Vlaams geld voor werken op en rond waterwegen

Redactie KW

Vlaams minister van openbare werken Hilde Crevits heeft het programma van Waterwagen en Zeekanaal voor dit jaar goedgekeurd. Dat betekent ook groen licht voor enkele West-Vlaamse projecten.

Voor de IJzer wordt een bedrag van 1,25 miljoen euro uitgetrokken voor de aanleg van de waterkering in het Blankaartbekken in Houthulst. Het geheel moet schade aan eigendommen en gebouwen voorkomen bij overstroming van de IJzer.

14 miljoen euro zal geïnvesteerd worden in de doortocht van de Leie in Kortrijk. Dit jaar worden de Noordbrug en de Collegebrug, een landschappelijk geïntegreerde voetgangers- en fietsersbrug, afgewerkt. Inzake de doelstelling om voor het einde van het decennium 1.350 ton scheepvaart van en naar Frankrijk mogelijk te maken, blijven de werken op schema.

Op het kanaal Brugge-Oostende wordt de Scheepsdalebrug in Brugge herbouwd. De huidge brug is log en draait vrij traag. Daardoor is de doorgang voor de schepen in breedte beperkt, en houdt ze langer dan andere bruggen het verkeer op. Door de passage van talrijke autobussen, zwaar verkeer en de vele fietsers voldoet ze niet meer aan de vereisten op vlak van comfort en veiligheid. De brug vormt daarbij een bottleneck in de verkeersafwikkeling van en naar de stad. De Scheepsdalebrug telt nu twee rijstroken en twee voetpaden. De nieuwe brug zal twee rijstroken tellen, een busbaan, twee fietspaden en twee voetpaden. In 2009 wordt voor deze werken 2,650 miljoen euro voorzien.

Dit jaar worden er ook maatregelen genomen om tot een vlottere verkeersdoorstroming aan de bruggen over de ringvaart, het kanaal Gent-Oostende, te komen. Door middel van verkeersmanagement wordt de toegang tot het stadscentrum verbeterd. Om het autoverkeer beter te informeren, komen er zeven LED-borden die de toestand van de bruggen laten zien. Daarnaast komen er bijkomende camera’s die instaan voor een snellere en veilige bediening van de bruggen. Voor deze maatregelen wordt een budget voorzien van 465.000 euro.

Middelen worden verder vrijgemaakt voor dringend structureel onderhoud van de afwateringskokers van het Afleidingskanaal van de Leie te Knokke-Heist. Hierbij wordt een anticorrosiebescherming aangebracht op de damwanden en worden betonherstellingen uitgevoerd. Een goede afwatering vormt een cruciaal onderdeel in de afvoer van de hoogwaterdebieten voor de ganse regio. Voor deze werken wordt 1 miljoen euro voorzien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier