Vlaams geld voor restauratie kasteel van Zonnebeke

Redactie KW

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois maakt 400.000 euro vrij voor restauratiewerken aan het kasteel van Zonnebeke. Dat is sinds twee jaar een beschermd gebouw. Met het geld worden de gevels en het dak aangepast.

“De restauratiepremie past in de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog in 2014-2018,” zegt Bourgeois. “Tijdens de Eerste Wereldoorlog is niet alleen het kasteel, maar ook de hele streek van Zonnebeke verwoest. In 1924 is het heropgebouwd. Het is een mooie, materiële getuigenis van de wederopbouwarchitectuur kort na de Eerste Wereldoorlog.”

Extra troef

Het restauratiedossier omvat het herstel van de pseudo – vakwerkconstructie en de balkons van het landhuis. Ook de monumentale schouwen en de gevelbeplanking zullen worden aangepakt.

Het opgefriste kasteel met het Memorial Museum Passchendaele 1917 wordt, samen met de Museumtuin, een extra troef voor het WO I-toerisme in Zonnebeke en de Westhoek. Het project ‘Museumtuin’ is één van de vijf strategische projecten waarvoor minister Bourgeois, bevoegd voor Toerisme, vorig jaar al 800.000 euro subsidie toekende in het kader van het impulsfonds ‘Groote Oorlog’.

(JV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier