Vlaams Bouwmeester vraagt aandacht voor herbestemming grensovergangen

Redactie KW

Vlaams Bouwmeester Marcel Smets vraagt aandacht voor de herbestemming van de grensovergangen. De meeste grensposten in ons land, in onze provincie zijn dat Rekkem en Poperinge, laten nu volgens Smets een wat troosteloze indruk na. Daarom spoort hij de Vlaamse overheid aan om een overkoepelende visie te ontwikkelen met betrekking tot de herbestemming van de grensovergangen.

Omdat sinds de vrijmaking van de Europese grenzen verschillende douaneposten niet meer functioneel zijn, staan veel gebouwen op de grens leeg. “De grensovergangen vormen bij het binnenrijden voor vele bezoekers nochtans de eerste kennismaking met Vlaanderen”, zegt Vlaams Bouwmeester Marcel Smets.

Vier ontwerpers hebben hun visie over de grensposten in Vlaanderen nu gebundeld in een aanbeveling. “Met enkele kleine ingrepen krijgen de grensposten een nieuw elan. De integratie van de grensposten in het landschap, het aanbrengen van opvallende bakens of het in de verf zetten van douanekantoren, bruggen of luifels creëert herkenbaarheid. Tegelijk schetsen de grensposten een beeld van het hedendaagse Vlaanderen en Europa”, vindt Smets.

“We moeten ons afvragen of de grensposten omdat ze toevallig vrijstaan, wel de beste locaties zijn om vrachtwagenparkings in te richten”, stelt Joris Scheers, Adjunct Vlaams Bouwmeester en coördinator van het project.

“Als een strengbewaakte truckstop omgeven door hekwerk en muren het eerste is wat bezoekers te zien krijgen wanneer ze Vlaanderen binnenrijden, verliezen ze op slag het gevoel van gastvrijheid. Daarom lijkt het ons aangewezen verder onderzoek te verrichten naar de meest aangewezen locaties voor dergelijke parkings. De grensovergangen kunnen hierbij mee in overweging genomen worden, op voorwaarde dat het een uitnodigende poort blijft.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier