Vlaams bouwmeester vindt eisen Unesco verstikkend voor Brugge

Redactie KW

Brugge doet er goed aan een commissie van experten samen te stellen, die zich uitspreekt over alle bouwprojecten en de aanpak van de publieke ruimtelijk in de binnenstad. Dat vindt ook Peter Swinnen, kersvers Vlaams bouwmeester. De Brusselse architect vindt wel ook dat de bescherming als stadsgezicht verstikkend kan zijn voor Brugge. De Vlaamse bouwmeester mengt zich zo voor het eerst in het woelige debat over hoe het nu verder moet met Brugge.

“Ik denk dat een stad zich maar kan ontwikkelen, als ze leeft,” zegt Swinnen. “En ik wil daarbij graag het onderscheid maken tussen een levend en een dood stadsgezicht. Als we hier kijken, dan zie je dat dit een levende stad is, dat hoor je ook. Brugge is ook een van de belangrijkste steden van de regio hier. Een dood stadsgezicht, dat is bv de Mont Saint-Michel. Dat is een afspiegeling van een stad, da’s geen stad meer.”

De deadline en eisen van Unesco vindt de bouwmeester een gevaarlijke evolutie, want die kunnen de stad op termijn wurgen.

“De middeleeuwse structuur, dat is typisch, daar mag niet aan geraakt worden, dat is werelderfgoed. Maar dan heb je de invulling, zowel voor open ruimte als voor het bebouwde. Bij Brugge is dat onmogelijk om er een stadsgezicht van te maken, nogmaals, omdat dat het leven eruit zal zuigen. Zelfs delen van de stad vrijwaren voor bescherming, lijkt met niet de goede piste.”

Eind augustus zit de nieuwe Vlaamse bouwmeester samen met het stadsbestuur van Brugge, om al een aantal dossiers te bekijken.

(md)

Meer hierover in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier