Vlaams Belang wil aankomst Franco-Belge in Poperinge Vlaamser

Redactie KW

Tijdens de gemeenteraad in Poperinge drong Vlaams Belang erop aan bij de aankomst in Poperinge van de rittenwedstrijd Franco-Belge Nederlands commentaar én Vlaamse vlaggen te voorzien.

Op vrijdag 4 oktober organiseert Wielerclub Hoppeland de start en de aankomst van de tweede rit van de ‘Franco-Belge’, Poperinge – Poperinge.

Deze internationale rittenwedstrijd voor elite met contract is al voor de 9de keer te gast in de Hoppestad. Er zijn acht plaatselijke ronden, goed voor vier uur koers in en rond de stad. Tijdens de gemeenteraad van maandagavond had Martine Vanbrabant (Vlaams Belang) wel enkele vragen hierover.

Vlaggen

“Tijdens de vorige aankomsten in Poperinge werd alleen Frans gesproken door de speaker, en hingen er alleen vlaggen van de Waalse Federatie. Wij zijn zeker niet tegen die wedstrijd, want die is goed voor publiek en horeca. Maar ik zou toch vragen dat er commentaar gegeven wordt in het Nederlands, en dat de vlag van de Vlaamse Gemeenschap hangt bij start en aankomst” aldus Vanbrabant.

Bekende lokale commentator

Burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) antwoordde dat het hier om een privé-initiatief gaat, waar de stad zich niet kan mee bemoeien. “Bij dergelijke zaken, hoewel op de openbare weg, is het taalgebruik wettelijk vrij, en kunnen wij niet optreden. Het is niet de stad die een contract heeft met de organisatie, wel de wielerclub. Ik vermoed dat de Waalse overheid sponsor is van de wedstrijd, vandaar die vlaggen. Maar de jongste jaren was er steeds medecommentaar in het Nederlands, door een gekende, zelfs lokale Vlaamse wielercommentator” zei de burgemeester.

(AHP)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier