Vlaams Belang mag Vlaamse Leeuw laten wapperen op Wapenstilstand in Blankenberge

Redactie KW

Vlaams Belang mag volgend jaar in Blankenberge de Vlaamse Leeuw laten wapperen op Wapenstilstand, en zal ook het Vlaamse volkslied mogen aanhoren.

Dat meldt gemeenteraadslid Tanguy Veys (Vlaams Belang) en wordt bevestigd door provinciegouverneur Carl Decaluwé. Na de jongste herdenking diende de partij een klacht in bij de gouverneur na een schermutseling met de politie.

Klein handgemeen tussen VB en politie

Vorig jaar kwam het tot een klein handgemeen tussen enkele leden van Vlaams Belang, onder wie Tanguy Veys, en de politie, toen die tijdens de herdenkingsplechtigheden kwamen aanzetten met een Leeuwenvlag. Volgens een bron waren er echter ook referenties naar de partij.

Naast het feit dat Veys de toegang ontzegd werd tot de plechtigheden, stelde het gemeenteraadslid dat ook het Vlaamse volkslied geen enkele keer gespeeld werd.

Volgens omzendbrief uit 1999

Na het incident diende Veys klacht in bij de provinciegouverneur en die stelt dat het volkslied van de Vlaamse Gemeenschap, naast het nationaal volkslied, ook moet uitgevoerd worden op Nederlands taalgebied. Dat staat ook zo in een omzendbrief, die dateert uit 1999. Het Vlaamse volkslied en het Belgische volkslied moet evenveel klinken, en gelijkwaardig behandeld worden. Het Vlaams Belang is volgens de gouverneur ook welkom op de plechtigheden met een Vlaamse Leeuw. “De plechtigheden zijn toegankelijk voor iedereen”, aldus de gouverneur.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier