Vlaams Belang betoogt tegen erkenning moskee

Maandagavond houdt het Vlaams belang in Kortrijk een protestoptocht tegen de erkenning van de Attakwa Moskee.
Redactie KW

Vanavond houdt Vlaams Belang in Kortrijk een protestoptocht tegen de erkenning van de Attakwa Moskee. De politie neemt extra veiligheidsmaatregelen, maar verwacht geen grote problemen ondermeer omdat een officiële tegenbetoging werd afgeblazen. Buurtbewoners roepen intussen op tot verdraagzaamheid.

Vlaams Belang verwacht zo’n 200 protestanten die om half acht vanavond in Kortrijk tegen de erkenning van de Moskee zullen betogen. De optocht gaat ook langs de moskee hier in de Stasegemstraat. De politie nam de nodige veiligheidsmaatregelen.

“Veel details kan ik daarover niet geven”, zegt Stefaan Eeckhout van de Politiezone Vlas. “Omdat we het verrassingseffect willen laten spelen, maar er zijn voldoende mensen stand-by voor mochten er zich problemen voordoen. Aan de moskee zelf zullen we ook extra alert zijn, want hier zal er wellicht een oponthoud zijn. Filip Dewinter zal hier een toespraakje houden en dat is een klein risico. Hoewel, de moskee zal gesloten zijn, dus veel problemen verwachten we niet”.

De provincie en de stad gaven een positief advies voor die erkenning zodat de moskee subsidies zou krijgen, het is nu aan minister van binnenlands bestuur Keulen om de knoop door te hakken. Vlaams Belang is tegen en laat dat straks horen. Buurtbewoners van de moskee hangen intussen een boodschap van verdraagzaamheid uit.

Vorig jaar was er een gelijkaardige betoging in Desselgem, 120 betogers daagden op. Het bleef rustig. De allochtone gemeenschap zelf in Kortrijk is opvallend stil en daar is een reden voor. “De moslimgemeenschap in Kortrijk heeft aan de allochtonen gevraagd niet op de betoging in te gaan. Dus waarschijnlijk zal u hier vanavond geen buitenlanders zien. Vanaf vijf uur werden ze gevraagd hier niet meer langs te komen. Als je toch passeert dan wordt gevraagd niet te reageren als er iets geroepen wordt”, klinkt het bij de politie.

De betoging eindigt in het Vetex-gebouw, dat symbool staat voor een multiculturele samenleving en dat vindt de Unie der Zorgelozen die er heel wat activiteiten organiseert een heel spijtige zaak.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier