Vitalo Meulebeke: vakbond verrast door herstructurering

Redactie KW

De socialistische vakbond ABVV reageert dinsdagnamiddag verrast op de geplande herstructurering bij het kunststoffenbedrijf Vitalo in Meulebeke. Daar staan 83 banen op de tocht. Volgens de directie ligt een aantal factoren, waaronder de stijging van de grondstofprijzen, aan de basis van de herstructurering. Maandag zitten vakbonden en directie aan tafel om een sociaal plan uit te werken.

De intentie tot ontslag van 45 bedienden en 38 arbeiders in de Meulebeekse vestiging van de Vitalo Group werd maandagavond meegedeeld op een speciale ondernemingsraad. “We zijn niet over één nacht ijs gegaan”, zegt Patrick Degroote, voorzitter van de raad van bestuur bij de Vitalo Group. “De stijging van de grondstofprijzen legt zware druk op onze organisatie. Tussen januari 2009 en juni 2011 is bijvoorbeeld de prijs van APS-kunststof gestegen van 1.500 tot 2.500 euro per ton. Voor polypropyleen kenden we eenzelfde evolutie.”

Het bedrijf zegt er niet in te slagen die prijsstijging door te rekenen aan zijn klanten. “Anderzijds stellen we vast dat een van onze grote internationale klanten uit de telecomsector iets toleranter wordt op de afwerkingskwaliteit, wat onze grote troef is. Daardoor komen ook andere bedrijven, voornamelijk in Azië, in aanmerking om de productie te verzorgen”, zegt Degroote. “Het gevolg was een forse daling in onze omzet, voornamelijk in de afdeling van fijne plastic folie.”

Volgens Annelies Deman van de Algemene Centrale BRIO (ABVV) komt de geplande herstructurering als een verrassing. “In 2009 was er al een herstructurering op kleinere schaal. Toen verdwenen een dertigtal jobs in het bedrijf. Maar er waren geen signalen dat er opnieuw ontslagen zouden vallen.” Vakbonden en directie zitten maandag rond de tafel, om de onderhandelingen te starten voor een sociaal plan.

Bij Vitalo in Meulebeke werken zowat 250 mensen. Het bedrijf heeft ook filialen in Azië en Amerika en telt om en bij de 1.100 werknemers.

(BELGA)

Meer vanavond in het WTV-nieuws en vrijdag in De Krant Van West-Vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier