Visveiling Zeebrugge wordt sterke speler na overname

Redactie KW

Nu dat de Zeebrugse Visveiling ook de exploitatie van de Oostendse vismijn voor haar rekening neemt wordt het privé-bedrijf een sterke speler op de markt. Het visaanbod bundelen aan onze kust voor een optimale prijsvorming. Dat is de bedoeling van de Vlaamse overheid met de concessie voor Zeebrugge. Voor de viskopers is het afwachten of zij straks niet het kind van de rekening worden.

Zeebrugge en Oostende zijn samen goed voor een jaaromzet van 65 miljoen euro. Het privé-bedrijf Zeebrugse Visveiling behoort daarmee tot de groten van Europa. Zeebrugge was al lang kandidaat om Oostende uit te baten. Maar voor de klanten van de Oostendse vismijn is het wachten wat de toekomst brengt nu dat alles onder één uitbating valt.

Arbeidsintensief

Door de overname is ook de toekomst van de visserij en de tewerkstelling in de sector gered. Als je weet dat één visser op zee zeven mensen aan land werk geeft, is de visserij een arbeidsintensieve sector. De Oostendse handelaars vragen zo snel mogelijk duidelijkheid over hun situatie.

Nu Oostende en Zeebrugge één visveiling vormen, is Nieuwpoort de laatste vismijn die door een lokaal stadsbestuur wordt uitgebaat. Vorig jaar bedroeg de totale omzet er net geen 1,5 miljoen euro. (BV)

-Meer hierover vanavond in het nieuws op Focus, vanaf 18 uur-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier