Vistoeristen urenlang ondervraagd door Franse politie voor vangen paling

Redactie KW

Wat een heerlijke visvakantie in Frankrijk moest worden, draaide voor de gezinnen van David Wilmet uit Sint-Kruis en Eric Vercruysse uit Aartrijke uit op een nachtmerrie. “We werden behandeld als de grootste gangsters. We trekken al meer dan twintig jaar naar Frankrijk, maar dit maakten we nog nooit mee”, zuchten ze.

Tijdens de zeventien dagen Frankrijk sloegen de families een vijftal keer de hengels uit. De families vangden samen ongeveer 12 kilo vis. Op 30 juli trokken de twee gezinnen huiswaarts. Toen gingen de poppen echt aan het dansen…

“Bij een wegcontrole vroegen agenten of ze ook eens in de frigo en de diepvries mocht kijken. Geen probleem, wij hadden absoluut niets te verbergen. Pakjes zeetong en paling trokken zijn aandacht. ‘Vertrekken jullie naar huis ?’, wilde hij ook weten. Toen hij vernam dat we naar huis gingen, sloeg de sfeer om.”

David en Eric moesten mee voor ondervraging naar het politiekantoor. “Elk in een aparte combi, met de sirenes én de zwaailichten aan. Zo werden ze weggevoerd”, vertelt Marina Verhaeghe.

Bedreigde paling

“De ondervraging zou een klein uurtje duren, maar in totaal zaten we drieëneenhalf uur op het kantoor”, aldus David. “Ik werd grondig op de rooster gelegd. Omdat ik niet alles begreep, vroeg ik een tolk. Volgens de agent is er sinds 22 mei een wet in voege die het vissen van paling regelt. Paling zou een bedreigde vissoort zijn. Je mag paling vangen, maar je moet die paling ter plaatse opeten. Meenemen naar huis mag niet.”

“Hoe konden wij nu die nieuwe Franse wet kennen ? Voor we gingen vissen aan de camping zijn we eerst bij de dienst voor toerisme langs geweest. Ook aan drie politieagenten vroegen we of we mochten vissen. ‘Pas de problème’, klonk het telkens. Er stonden ook geen verbodsborden.”

Voor de rechtbank

Op dinsdag 8 september moeten Eric en David voor de rechtbank in Saint-Malo verschijnen. Hun visgerief, dat enkele duizenden euro’s waard is, werd ter plekke in beslag genomen. “We zijn niet alleen een kapitaal aan visgerief kwijt. Straks moeten we ook naar Saint-Malo en dat wordt weer een kostelijke affaire. Sommige mensen beweren dat de kosten kunnen oplopen tot 100.000 oude Belgische franken.”

“We gingen te rade bij verschillende instanties. Politici als Kris Peeters en Hilde Crevits, advocaten,…Niemand kan ons helpen. We zijn echt ten einde raad. Wie weet wat ons op 8 september te wachten staat…” Wie de gezinnen kan helpen, kan contact opnemen met de redactie (4450@kw.be). (Danny Lingier)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode Torhout) van 7 augustus 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier