Vissers tevreden over nieuwe visquota

Redactie KW

De rederscentrale is tevreden over het akkoord van de Europese visserijministers over de nieuwe vangstquota in 2011. In de Noordzee mag er 15 procent meer schol worden gevangen. De tongquota blijven in de Noordzee ongewijzigd maar de kabeljauwquota in dat gebied zijn met 20 procent teruggeschroefd.

Volgens minister-president Kris Peeters mag er wel 25 procent meer kabeljauw worden opgevist in het Bristolkanaal, waar de Vlaamse vissers meer dan 62 procent van de bevissing voor hun rekening nemen.

In verband met de daling van de kabeljauwquota, zegt de Rederscentrale dat er nog veel vragen zijn. “Voor de Noordzee hebben de wetenschappers voor meer dan 50 procent van de daling geen verklaring. Naast overbevissing kan het ook liggen aan migratie, aan roofdieren of aan het teruggooien van de vangst.”

De Rederscentrale wijst ook op de verdere vermindering van de toegestane vistijd op zee. Doordat de totale tijd over minder schepen wordt verdeeld, is er evenwel geen achteruitgang voor de Vlaamse visserijvloot.

(HH)

Meer vanavond in het journaal van FOCUS en in Krant van West-Vlaanderen (De Zeewacht) van vrijdag 17 december 2010.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier