Visserhulde herdenkt omgekomen zeelieden

Redactie KW

Op Paasmaandag worden in Oostende de vissers en zeelui herdacht die op zee bleven. De herdenking start met een misviering in de Sint-Petrus en Pauluskerk en een bezinningsmoment in het Vrijzinnig Laïciserend Centrum ” De Geuzetorre”. Daarna vindt aan het monument der Zeelieden een bloemenhulde plaats.

Aan het monument der zeelieden op de zeedijk vloog de Seaking-reddingshelikopter over en legden instanties en families bloemen neer. De zeeliedenhulde op Paasmaandag is al jaren een vaste afspraak voor iedereen die in en rond de visserij werkzaam is. Het gaat om de eerste grote hulde van het jaar. Later volgen nog die van Blankenberge, Nieuwpoort, Wenduine en Heist.

Gelukkig bleef de vissersgemeenschap het voorbije jaar gespaard van erge rampen. “In 2009 gebeurden geen ongevallen waarbij vissers het leven lieten”, zegt aalmoezenier voor de zeevisserij Dirk Demaeght. “De preventie-inspanningen beginnen te renderen. Daarnaast is ook de mentaliteit veranderd. De jongere generaties willen niet met hun leven spelen.
Bij storm zoeken ze sneller beschutting in een haven. Er gebeurden in 2009 nog wel ongevallen maar de gevolgen ervan waren beperkter. We hopen dat deze tendens wordt voortgezet.”

Er zijn nu nog een 400 tal vissers die regelmatig aanmonsteren en in zee steken. Maar er is hoop. Het aantal leerlingen dat kiest voor een opleiding aan het Maritiem Instituut Mercator steeg de laatste twee schooljaren met 30 %.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier