Vismijn wacht op aangepast investeringsvoorstel Urk

Redactie KW

De directie van het Autonoom Gemeentebedrijf Vismijn Oostende wacht op een aangepast investeringsvoorstel vanwege de visafslag in het Nederlandse Urk. Beide veilingen onderhandelen al maanden over een eventuele meerderheidsparticipatie van Urk in Oostende. “Ten laatste zondag verwachten we een nieuw voorstel”, zegt voorzitter en schepen Yves Miroir.

“De onderhandelingen verlopen trager dan voorzien”, aldus Miroir. “Maandag komen we opnieuw met het directiecomité samen. Daar zal het jongste voorstel van Urk worden besproken. We verwachten dat ten laatste zondag. Op 23 mei is er opnieuw een vergadering bij de visafslag in Urk. We hopen dat de zaak dan rond zal zijn.”

De visafslag in Urk en het stadsbestuur in Oostende zullen samen in een vennootschap stappen die de Oostendse vismijn zal exploiteren. Hoe groot de participatie van de Nederlanders wordt, ligt volgens Miroir nog niet vast. “De voorstellen schommelen tussen de helft en 75 procent.”

“De overname ligt in Urk wat moeilijk omdat de visafslag onlangs een andere fusie afrondde en een groot visverwerkend bedrijf overnam. In combinatie met de lage visprijs daalt de winst en dat ligt gevoelig. Een aantal kopers in Urk zijn ook ontevreden”, zegt Miroir.

De visprijs voor tong ligt volgens Miroir momenteel een kwart lager dan vorig jaar. “Dat doet de inkomsten voor de reders dalen, maar ook voor de veilingen. Daarnaast moeten we blijven vaststellen dat er massaal goedkope vis wordt aangevoerd uit Afrika en China. Met was saus erover proeven ze in het binnenland toch met moeite het verschil.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier