Vismijn moet subsidies terugbetalen

Redactie KW

De Europese Commissie eist dat de Oostendse vismijn onrechtmatig uitbetaalde subsidies teruggeeft. De beslissing is een uitloper van een klacht van de vismijn van Zeebrugge vijf jaar geleden. De schepen van de vismijn in Oostende relativeert het oordeel van de commissie en zegt dat het geen zo’n vaart loopt met die terugbetaling. Gemeenteraadslid Jean-Marie Dedecker, die zich al jaren vastbijt in het vismijndossier van Oostende, spreekt van een boete van 7 miljoen euro.

Jarenlang heeft Oostende geprobeerd om de verlieslatende vismijn via een autonoom gemeentebedrijf nieuw leven in te blazen. Maar dat werd geen onverdeeld succes. Volgens de Europese commissie kreeg de vismijn onterecht overheidssteun en dat druist in tegen de Europese principes van de interne markt.

Hoewel de vismijn nu wacht op een privatisering en binnenkort samenwerkt met Zeebrugge, vindt de Europese Commissie dat de uitbetaalde overheidssteun terugbetaald moet worden. Oppositieraadslid Dedecker zegt dat de schepen de veroordeling onterecht onder de mat veegt.

Schepen Miroir beweert dat er nog tijd is om met de Europese commissie te praten. Die zou onder meer zwaar tillen aan het startkapitaal dat de Vismijn Oostende kreeg.. Ook gronden, renteloze leningen en gebouwen kreeg de vismijn ter beschikking. Een juiste berekening van het terug te vorderen bedragen, is er nog niet.

(jv)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier