Virtueel museum van Ensor online

Redactie KW

De collectie van de Oostendse schilder James Ensor kan je voortaan online bekijken, in het eerste virtuele online museum. De Vlaamse overheid wil daarmee een reeks grote meesters digitaal ontsluiten. Ensor bijt de spits af. De nieuwe website moet zowel dienen voor mensen die James Ensor willen leren kennen als voor doorwinterde deskundigen die studeren op het oeuvre van de schilder.

Op de bovenste verdieping van het Kunstmuseum aan zee in Oostende is een deel van het Ensorarchief en de Ensorbibliotheek gevestigd. De nalatenschap van de Oostendse schilder die 150 jaar geleden is geboren, zit verspreid over vele musea. Precies daarom is de nieuwe website interessant. Ze is volledig aan de kunstenaar gewijd en een ideale vertrekplaats voor kennismaking en studie.

De Vlaamse Kunstcollectie die het Online Ensormuseum heeft ontwikkeld is een samenwerkingsverband van drie kunsthistorische musea in Antwerpen, Gent en Brugge. Maar ook het kunstmuseum aan zee in Oostende steunt het initiatief volop. Heel wat auteurs, onder wie Xavier Tricot, hebben er artikels op gepubliceerd. Het is voor het eerst dat er een alomvattende en toegankelijke website over een vrij recente kunstenaar wordt gelanceerd. Je vindt het online Ensor Online museum hier.

(BS/SK)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV, vanaf 18 uur. Meer ook in de Krant van West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier