Vink van 12.000 euro gestolen (Update)

Vink van 12.000 euro gestolen (Foto Ronny).
Redactie KW

Bij vinkenier Leopold De Cuyper (89) uit Meulebeke is afgelopen weekend een vink met een waarde van 12.500 euro gestolen. De dief griste de vink, Jo genaamd, met kooi en al weg via het openstaande raam uit de voorkamer van zijn woning.

Wellicht was de diefstal het werk van kenners. De voorbije maanden verdwenen ook al vinken in Ingelmunster en Ruiselede. Voor ‘Jo’ was onlangs 12.500 euro geboden.

“Het is alsof ze een kind van je wegnemen”, vertelt de gedupeerde vinkenier aan De Weekbode.

Toen Leopold de diefstal ontdekte, alarmeerde hij onmiddellijk de politie. „Maar ik betwijfel of ik Jo ooit terug zal zien”, zucht hij. „Mijn topvink heeft waarschijnlijk al lang een andere ring aan zijn pootje hangen. Ik kan enkel hopen dat de dader berouw toont en Jo terugbrengt. Ik hou de komende weken alvast mijn oren open, want Jo’s gezang herken ik uit de duizend. Hij fluit trouwens maar één liedje.”

Guido Haeck (BK vinkenzang): „Sport wordt kapotgemaakt”

Guido Haeck (58) is al sinds zijn zevende vinkenier en als voorzitter van gewest Zwevezele hoofdverantwoordelijke voor het BK vinkenzang in Wingene. „Ik leef mee met Leopold”, zegt hij. „De recente diefstallen zijn zonder meer het werk van een georganiseerde bende die op bestelling werkt. Wie de opdracht geeft, weet ik ook niet. Er zit zeker geen financiële reden achter, want wij spelen niet voor het geld, wel voor de eer. Ofwel wordt er met de gestolen vinken gekweekt, ofwel worden ze gebruikt op jonge vogeltjes op te leren. Ik blijf de feiten heel bizar vinden en ik hoop dat de daders snel gevat worden. Maar zondag zullen we van het Belgisch Kampioenschap één groot feest maken.” (PVH)

(Belga/PVH)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode Tielt) van 26 juni 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier