Villa Maritiem in Wenduine sluit de deuren

Redactie KW

Het vakantie- en congrescentrum Villa Maritiem sluit de deuren. Dat besliste de Raad van Bestuur van Bond Moyson, waar het centrum onder ressorteert. Het personeel is bijzonder aangeslagen. „Net nu er een nieuwe, positieve wind waait, moet het dicht”, zo klinkt het zeer teleurgesteld bij het personeel.

Dinsdag 5 oktober werd het personeel door de directie uit Gent op de hoogte gesteld van de sluiting. „Sommige mensen barstten in huilen uit, ik ook bijna, het is een drama. We zijn een goed team, ik voel me hier thuis en dan dit”, verwoordt Natalia Sesier (32) de gebeurtenissen. Ze is er pas sinds augustus aan de slag, maar ondervond dat de nieuwe directie zeer bekwaam is. „Ik heb nog nooit zo’n goede baas gehad.” Bij andere personeelsleden drong het feit pas donderdag 7 oktober goed door. „Ik ben vannacht om 4 uur wakker geworden. Kon niet meer slapen. Ben dan gaan wandelen en heb het uitgeschreeuwd”, zo vertelt ons een ander personeelslid dat liever anoniem wil blijven en al meer dan tien jaar in Villa Maritiem werkt.

Geen draagvlak

Toch is het definitief, zo blijkt als we de hoofdzetel in Gent bellen. „Dat klopt, 31 oktober, sluiten we het centrum”, bevestigt Nadine De Schutter van Bond Moyson. „Nee, we zullen het gebouw niet afbreken. De directie bekijkt nu verschillende pistes. Het plan is om het centrum een nieuwe bestemming te geven liefst ook verbonden aan een sociaal doel. De formule van een vakantiecentrum voor kinderen van arbeiders uit de Gentse regio is voorbijgestreefd. Dat was de oorspronkelijke doelstelling, een familiaal hotel.” Dat het nu goed gaat, spreekt ze niet tegen, maar er zijn al zeer moeilijke periodes geweest. Lees : het centrum werkte met verlies. „Er is nu een goede kern aan personeel maar dat draagvlak is onvoldoende om verder op door te werken”, stelt Nadine De Schutter.

Mismanagement

In de wandelgangen vangen we op dat er inderdaad veel jaren van mismanagement waren. Zaakvoerders kwamen hun zakken vullen, zo lijkt het wel. Een van de verantwoordelijken van de voorbije jaren liet regelmatig een busje voor de deur parkeren om vlees en groenten in te laden en mee te nemen. Dat wordt door verschillende mensen bevestigd. „Ik heb de zaken meteen grondig aangepakt”, vult directeur John Geuskens nog aan. „We serveren nu een dagmenu aan normale prijs van 14 euro en niet aan 8 euro zoals vroeger. Daardoor kunnen we ook een veel betere kwaliteit leveren.” Maar dat mocht blijkbaar niet baten.

(AV)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Editie De Zeewacht) van vrijdag 8 oktober 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier