“Vijfde titel zou mooi zijn”

Redactie KW

Veurne Zaterdag 1 mei vindt in Genk het Belgisch kampioenschap voor bellemannen plaats. Het is ondertussen een jaarlijkse traditie geworden dat Veurnaar Joris Goens die titel behaalt en hij hoopt daar ook dit jaar in te slagen. Hij heeft alvast een roep over Veurne en over Genk voorbereid .

Het zal zaterdag een drukke dag worden in Genk want de stad verwacht 130.000 bezoekers op zijn lentefeest”, gaat Joris van start. “Er zijn twee roepen voorzien. Ik moet om 10.30 uur Veurne promoten en om 14 uur een tekst over Genk roepen op de Grote Markt. Ik hoop dat onze boodschap niet verloren gaat in de mensenzee”, blikt Joris al even vooruit. “Ik kende Genk aanvankelijk niet zo goed maar na wat speurwerk weet ik nu dat het een groeiende stad is waar liefst 85 verschillende nationaliteiten samen wonen. Ze hebben er ook een belleman. Voor de vijfde keer de Belgische titel binnenhalen zou mooi zijn. Mijn echtgenote Monica Rys gaat opnieuw mee als mijn escorte.”

Mooie loopbaan

Joris Goens behaalde in zijn prille loopbaan als belleman al heel wat onderscheidingen. “Tijdens mijn eerste Belgische kampioenschap dat was in Temse eindigde ik vierde. Het jaar erop won ik in Oudenaarde en sindsdien kon ik jaarlijks mijn Belgische titel verlengen. Het kampioenschap vond ook al plaats in Veurne, Zele en vorig jaar in Oostende. Ik word dit jaar vijftig en ben vijf jaar belleman. .”

“Ik scoorde niet enkel op Belgisch niveau maar ook Europees. In Nederland waren er in 2008, 45 deelnemers aan het Europese kampioenschap. Verspreid over twee dagen moesten we drie keer roepen. Ik moest toen de duimen leggen voor een Engelse bellevrouw. Het enige evenement dat nog ontbreekt, is het wereldkampioenschap. Als dat volgend jaar in Nederland plaatsvindt, dan doe ik zeker mee.”

Drukke zomer

Het belooft voor belleman Joris een drukke zomer te worden. “Ik zal me inderdaad niet vervelen”, weet hij nu al. “Mijn eerste optreden is gepland op 24 mei tijdens de bloemenmarkt. Op 19 juni zal je me ongetwijfeld horen op het internationale draaiorgelfestival dat georganiseerd wordt door het middenstandsplatform. In mijn zomeragenda staan ook de Sporkinfeesten, Avondje Veurne, het internationale Folklorefestival, Veurne Kermis, Boetprocessie, het muzikale vuurwerk, de Veurnse feesten en de internationale taptoe. Later dit jaar zal ik ook optreden tijdens de Sint-Maartenstoet, de intrede van Sinterklaas en Veurne on Ice. Ik vervul de functie van belleman nog altijd met veel plezier en enthousiasme. Ik heb alvast nieuwe postkaarten laten drukken waarop kinderen mij als belleman imiteren. Die zal ik uitdelen aan de vele bezoekers zodat ze Veurne niet vergeten.”

(GUS)

Joris Goens zal samen met zijn vrouw Monica Rys deelnemen aan het Belgisch kampioenschap belleman op zaterdag 1 mei in Genk. (Foto a-GUS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier