Vierdaagse van de IJzer van start

Redactie KW

In Oostduinkerke is de Vierdaagse van de IJzer gestart. Defensie die de wandeltocht organiseert stippelde een parcours uit langs de Westkust en door de Frontstreek naar Ieper. Dat is ook het eindpunt van de vierdaagse. Met ruim 6.000 wandelaars spreken de militairen van een succes. Alles hangt af van het weer of er de komende dagen nog extra wandelaars aansluiten.

De Vierdaagse is meer dan een wandeltocht. Er is ook aandacht voor het oorlogsverleden en de historische plaatsen in de frontstreek. Zoals het IJzermonument in Nieuwpoort waar een bloemenhulde plaatsvond voor alle gesneuvelden. De Vierdaagse is voor veel militairen en burgers een jaarlijks traditie geworden.

Op blote voeten

Tussen de vele wandelaars valt Tim Vanackere op. Hij wandelt de Vierdaagse als voorbereiding voor zijn blootsvoetse tocht van 20.000 km door Europa. “Ik doe dit om aandacht te vragen voor onze daklozen en kansarmen. Ze hebben geen geld voor wandelschoenen terwijl de wandelsport ideaal is voor hen om er bij te horen. De overheid doet nauwelijks iets en zo probeer ik er wat aan te doen”, zegt Tim Vanackere.

Er is onderweg ook heel wat te proeven. De Orde van de Paardenvisschers bereidden 2.650 liter garnalensoep. Dat volume is voldoende om 6.000 bekertjes te vullen. Maar fervente wandelaars komen toch vooral de natuur. Je kan je geen mooiere wandelpaden voorstellen dan de groene boorden van de IJzer.

Naast de klassieke afstanden is er dit jaar ook een familiewandeling en jongerenparcours ingevoerd. Morgen wandelt de Vierdaagse in de buurt van Poperinge. (BV)

-Meer hierover vanavond in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18 uur-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier