Vierdaagse van de IJzer moet afslanken

Redactie KW

De Vierdaagse van de IJzer moet afslanken. Defensie kan niet langer alleen het leeuwendeel van de organisatie op zich nemen. Dat heeft majoor Carl Vandepitte, directeur van de Vierdaagse, vanmiddag gezegd in Nieuwpoort tijdens de Algemene Vergadering van de Vierdaagse.

De organisatoren van het 14de luchtdoelartillerieregiment van Nieuwpoort hebben van Defensieminister De Crem en van hun hiërarchische chefs de bevestiging gekregen dat de Vierdaagse van de IJzer als jaarlijks wandelevenement blijft bestaan, maar anderzijds zal de Vierdaagse niet ontsnappen aan de ingrijpende transformatie van Defensie de komende jaren.

“Ik ben voorzichtig optimistisch dat we de editie 2010 kunnen afwerken zoals we het gewoon zijn, nl. dat het 14de luchtdoelartillerieregiment zal optreden als organiserende eenheid. Wat er daarna zal gebeuren, welke eenheid de organisatie van de Vierdaagse 2011 op zich zal nemen, is minder duidelijk,” aldus majoor Vandepitte.

Hij deed een oproep naar de gemeenten en steden waar de Vierdaagse te gast is, om actief op zoek te gaan naar verenigingen of andere mogelijkheden die kunnen mee helpen bij de praktische organisatie van de Vierdaaagse.

De Vierdaagse van 2009 werd al gekenmerkt door besparingen: het militair transport werd vervangen door betalend burgertransport (via een contract met een autocarfirma) en het inschrijvingsgeld werd substantieel verhoogd. In 2010 moet de personeelskost voor Defensie nog verder worden afgebouwd, waardoor het logistiek concept van de Vierdaagse zal wijzigen. De organisatoren zijn actief op zoek naar nieuwe partners en nieuwe concepten om de toekomst van de Vierdaagse te vrijwaren.

Dit jaar namen 9.149 verschillende wandelaars deel aan de Vierdaagse. De organisatoren willen volgend jaar meer gezinnen en jongeren bereiken. Daarom wordt er naast de 4 keer 16 km en de 4 keer 32 km volgend jaar ook telkens een wandeling van 4 keer 8 km (voor gezinnen) en een tocht van 4 keer 24 km (voor jongeren) aangeboden, met aangepaste animatie onderweg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier