Vierdaagse van de IJzer lokte dit jaar meer volk, maar geen jong volk

Redactie KW

Een terugblik op de editie van dit jaar toont aan dat er ruim 9.400 wandelaars waren, een stijging met bijna 3% tegenover 2009. Het aantal militairen blijft wel dalen Dit jaar namen er zo’n 1.700 militairen deel, waarvan ruim 400 buitenlanders. Ook die buitenlandse delegaties slanken af, door besparingen bij de buitenlandse legers.

De inspanning om meer jongeren warm te maken voor de Vierdaagse heeft niets opgeleverd. Er werd aangepaste muzikale animatie voorzien langs het parcours en er kwam ook een nieuwe wandelafstand, namelijk 24 kilometer. Maar het resultaat bleef uit: de gemiddelde leeftijd van de wandelaars op de 24 km was 51 jaar. Volgens de organisatoren zijn jonge mensen moeilijk te motiveren om deel te nemen aan een zware fysieke mars.

Het thema voor de Vierdaagse 2011 is ‘vooruit’. Dit slaat zowel op de eigen organisatie, die ondanks de besparingen niet bij de pakken wil blijven zitten, als op de wandelaar, die stap voor stap vooruit moet naar de aankomst. De organisatoren willen met minder middelen en personeel toch de wandelaar in de watten blijven leggen gedurende vier dagen in de tweede helft van augustus.

(PL/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier