Vierdaagse van de IJzer blijft jaarlijks georganiseerd

Redactie KW

De geruchten dat de Vierdaagse van de Ijzer slechts om de twee jaar georganiseerd zou worden, kloppen niet. Dat blijkt uit de parlementaire vraag die volksvertegenwoordiger Sabien Lahaye-Battheu stelde aan minister van defensie De Crem in de Kamercommissie.

“De Defensiestaf heeft overwogen om de jaarlijkse ‘Vierdaagse van de IJzer’ slechts om de twee jaar in te richten om de nodige besparingen te verwezenlijken. Maar ik zal niet akkoord gaan met een eventueel voorstel in die zin. De marsen zullen verder jaarlijks georganiseerd blijven”, klinkt het in het antwoord van minister De Crem.

De Poperingse volksvertegenwoordiger reageert tevreden op die aankondiging. “De ‘Vierdaagse van de IJzer’ is een internationale wandeltocht, die sinds 1972 georganiseerd wordt door de Belgische Defensie. Deze jaarlijkse ‘militaire oefening’ staat open voor burgers en militairen uit binnen- en buitenland en kan sinds 2005 op meer dan 10.000 deelnemers rekenen. Het historische belangrijke militaire erfgoed bezoeken en tegelijk een aanzienlijke fysieke inspanning leveren, is voor veel militairen en burgers een mooie jaarlijkse traditie. Het verleden krijgt mede op die manier de waardige plaats die het verdient. Dit is een goede zaak die onze nodige steun blijvend verdient”, aldus Lahaye-Battheu.

“Tussen 2014 en 2018 herdenken we onder andere en zeker in onze regio ‘100 jaar Eerste Wereldoorlog’. Ook in die optiek is het een goede zaak dat de ‘Vierdaagse van de IJzer’ blijvend jaarlijks georganiseerd wordt, besluit Sabien Lahaye-Battheu.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier