Vier West-Vlaamse landbouwers halen internationaal milieucertificaat

Redactie KW

Vier West-Vlaamse landbouwers behaalden het ISO 14001 certificaat. Zij kregen deze prestigieuze en internationale milieunorm voor hun duurzame bedrijfsvoering. Om nog meer collega’s te stimuleren om de stap te zetten naar het certificaat organiseerde INAGRO een informatiedag op het bedrijf van duurzame fruitteler Wim Adriaenssens in Klemskerke.

Wim Adriaenssens is één van de vier West-Vlamingen die dit voorjaar hun ISO 14001 haalden. Het certificaat staat voor efficiënter werken met respect voor het milieu. Voor de fruitteler betekent dat een lagere elektriciteitsrekening. “We verbruiken jaarlijks 25.000 euro elektriciteit en het is belangrijk om daar op te letten. We hebben extra tellers geplaatst om het verbruik in kaart te brengen. Het verbruik was te hoog dat hebben we intussen aangepast.”

Twee jaar

Voor het behalen van het certificaat wordt je hele bedrijfsvoering onder de loep genomen.

Dat is een traject van 2 jaar. Daarbij wordt rekening gehouden met de specifieke situatie van elk bedrijf.

De studiedag van het West-Vlaamse Onderzoekscentrum voor Land en Tuinbouw moet meer boeren over de streep trekken. INAGRO zorgt voor de begeleiding en opleiding voor het behalen van het certificaat.

Naast een fruitteler en een melkveehouder haalden ook nog een akkerbouwbedrijf en groenten kweker het ISO 14001 certificaat in West-Vlaanderen.

(BV/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier