Vier West-Vlaamse brandweerzones voorlopig in koelkast, Kortrijk herschikt zelf

Redactie KW

De vier grote brandweerzones in de provincie komen er voorlopig dan toch niet. Er is voorlopig geen geld voor de hervorming die begin volgend jaar een feit moest zijn. De West-Vlaamse brandweerfederatie is kwaad, want de zones zelf waren er klaar voor. De federale overheid zou eventueel wel van start gaan met proefprojecten. De zone Zuid-West-Vlaanderen wil daarvoor in aanmerking komen.

“Er is een hele positieve beweging gebeurd in de zones vanuit het besef dat de hervorming noodzakelijk is en nu gaat dat dus niet door,” zegt Donald Withouck van de West-Vlaamse brandweerfederatie. “Je kan dus onze frustratie wel begrijpen.”

De federatie vreest bovendien dat het uitstel afstel is. De hervorming gaat uit van het principe ‘snelste adequate of passende hulp’, nu hebben korpsen soms te weinig manschappen om dat te verzekeren. Voor de verschillende zones waren werkgroepen opgericht om de nieuwe structuur voor te bereiden. Zij zagen het aankomen, zeggen ze.

Kortrijk gaat in afwachting van het grote verhaal op korte termijn haar zes brandweerposten herleiden tot drie. Zo verhuist de voorpost Aalbeke binnenkort naar de kazerne van Marke, en de voorpost Bissegem gaat op in die van Heule.

Volgens de nieuwe brandweer-hervorming zou de zone Kortrijk bestaan uit 14 gemeenten, dat zijn alle gemeenten uit het arrondissement plus daarbij Wielsbeke en Ledegem.

Bij de brandweer van Kortrijk werken zo’n 150 vrijwilligers en 60 beroepskrachten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier