Vier mannen naar Assisen voor 19 jaar oude roofmoord op cafébaas

Redactie KW

Vier mannen uit een zigeunerfamilie uit Bergen moeten zich voor het Hof van Assisen verantwoorden voor de roofmoord op een cafébaas in Kaster in 1991. Dat heeft de kamer van inbeschuldigingsstelling in Gent dinsdag beslist. Het gaat om één van de oudste zaken ooit die door een assisenjury beoordeeld zal worden.

De vier verdachten zijn D.B.(61), zijn zonen L.B. (41) en J.B. (39), en R.C. (45). Ze worden beschuldigd van roofmoord op cafébaas André Maroy uit Kaster, deelgemeente van Anzegem. Het 69-jarige slachtoffer werd op 9 mei 1991 overvallen en doodgeslagen in een stal achter zijn café ‘t Oud Gemeentehuis. De daders drongen nadien het café binnen, knevelden zijn echtgenote en gingen ervandoor met juwelen, 70.000 Belgische frank cash en 1,8 miljoen Belgische frank aan waardepapieren.

De echtgenote had ook gezien hoe de dieven enkele flesjes cola en bier uit het café hadden leeggedronken. En die flesjes worden hen nu misschien fataal. De vier leden van de zigeunerclan uit Bergen kwamen kort na de feiten al in beeld, maar de speurders hadden onvoldoende bewijzen. In april 2010 vielen de speciale politie-eenheden binnen in het zigeunerkamp en pakten de vier verdachten op. Nieuw DNA-onderzoek op de drankflesjes linkte de verdachten namelijk aan de plaats van de feiten. Het DNA werd gevonden onder een laag van acrylaatdampen, die destijds gebruikt werden om vingerafdrukken tevoorschijn te halen.

(Belga/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier