Veurnse huisartsen werken in het weekend en ‘s nachts met wachtpost en chauffeur

Redactie KW

Binnenkort opent in Veurne een wachtpost voor huisartsen. Patiënten uit de regio zullen er in het weekend en ‘s nachts terecht kunnen. De artsen komen indien nodig ook bij de inwoners aan huis.

Een chauffeur voert dan de artsen rond. Die zal ook instaan voor de veiligheid van de artsen. Want de agressie van patiënten op huisartsen van wacht wordt steeds groter, ook bijvoorbeeld in Roeselare.

Roeselare

De wachtpost van huisartsen in Roeselare. 130 artsen zorgen er voor permanentie van de wachtdienst, ‘s nachts en tijdens het weekend. Per jaar krijgen ze gemiddeld 8.500 oproepen binnen. De helft van de patiënten komt naar de wachtpost, bij de anderen gaan de artsen aan huis. En dat is zeker ‘s nachts niet vanzelfsprekend. De politie gaat indien nodig mee en sinds kort wordt iedere arts ook getraceerd via gps. De agressie tegenover huisartsen van de wachtpost komt de jongste jaren steeds vaker voor. Eén keer is een huisarts ook echt verwond door een agressieve patiënt.

Volgens de grootse vakbond voor artsen is het respect voor de huisarts dan ook weg. Per week komt er gemiddeld één melding van agressie binnen. De bond pleit dan ook voor veiligheidsmensen. Steeds meer wachtposten werken met chauffeurs die de artsen aan huis brengen. Met steun van de overheid. Ook de nieuwe post in Veurne zal dat doen. In Roeselare voorlopig nog niet.

(BS/TN)

Veurnse huisartsen werken in het weekend en 's nachts met wachtpost en chauffeur

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier