Veurne beter verbonden met kust dankzij nieuwe buslijn

Voortaan is er een rechtstreekse buslijn tussen Koksijde en Veurne.
Redactie KW

Er rijdt voortaan een rechtstreekse buslijn tussen Veurne en Koksijde. De Lijn splitst daarvoor de bestaande verbinding tussen Veurne en Oostende. Veurne is zo beter verbonden met de kust. In Koksijde zijn alle dorpskernen nu met elkaar verbonden, en dat is een goede zaak voor het toerisme, zegt de gemeente.

Goed nieuws voor de busreiziger in de Westhoek: voortaan kan je met de bus rechtstreeks van Veurne naar Koksijde én omgekeerd. De bestaande verbinding met Oostende wordt gesplitst.

“Er is een ontsluitende lijn via Bad en Dorp, maar ook een rechtstreekse lijn erbij tussen Nieuwpoort en Veurne, zodanig dat er per uur nu in plaats van één nu twee bussen krijgt in beide richtingen”, zegt Luc Deman, directeur van De Lijn West-Vlaanderne. “Plus, en dat is ook belangrijk voor Sint-Idesbald, omdat de ontsluitende lijn nu dus ook Sint-Idesbald meeneemt, zodat inwoners daar nu een rechtstreekse verbinding hebben met het centrum van Veurne, maar ook met het station en de kliniek”

“Nu als de mensen toekomen in de stations van Veurne of Koksijde hebben mensen geen klokvaste verbinding met de badcentra. We zien ze daar soms wandelen, vijf, zes kilometer aan een stuk, en dat behoort tot het verleden. Wat heel belangrijk is, is dat bus en trein meer volk naar Koksijde kan lokken”, zegt Marc Vandenbussche, burgemeester van Koksijde.

Ook voor Veurne is de busverbinding belangrijk voor het toerisme. Gisteren nog stelde De Lijn haar plan voor om de kusttram door te trekken van Koksijde naar Veurne. De rechtstreekse buslijn is daarvan de voorloper. Veurne heeft op het traject van lijn 68 en 69 enkele verhoogde busperrons aangelegd. En om de bus veiliger te laten stoppen heeft Koksijde op haar beurt hier en daar de maximum snelheid verlaagd.

“Het project van de doortrekking van de kusttram wordt concreter en concreter. Nu, dat vraagt wel nog een hele tijd, maar we hebben gekeken hoe we, voor de tram naar Veurne komt, dat probleem kunnen ondervangen. En we hebben geopteerd om lijn 68 en 69 uit te breiden”, zegt Jan Verfaillie, burgemeester van Veurne.

Lijn 68 en 69 gaan van start op 4 mei. Vlaams minister van mobiliteit Van Brempt investeert ruim één miljoen euro in het project. De Lijn heeft vijf nieuwe bussen gekocht én ook 17 extra chauffeurs aangeworven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier