Verzorgingsinstellingen bewust van gevaren

Redactie KW

Ook in het ziekenhuis van Menen stierf enkele maanden geleden een patiënt nadat hij door een raam viel. Verzorgingsinstellingen zijn zich bewust van het gevaar. Wij gingen langs bij woon -en zorgcentrum Sint-Jozef in Ruiselede. Daar zet de directie op verschillende manieren hoog in op de veiligheid van de bewoner.

In het woon en zorgcentrum Sint-Jozef in Ruisleden wonen zo’n zeventig mensen. De kamers en leefruimtes zijn verspreid over twee verdiepingen. De eerste verdieping is een gesloten afdeling voor mensen met dementie. Daar zijn de veiligheidsmaatregelen dan ook het strengst.

“Er zijn vier opties ramen, die allemaal beveiligd zijn, twee deurcodes in de gangen, 3 werken met leefgroepen, zodat er constant begeleiding is en 4 een psychologe in huis die de bewoners rechtstreeks begeleid”, zegt Hendrik Devriendt van WZC Sint-Jozef.

Dwaaldetectiesystemen

Veiligheid bij bewoners of patiënten is ook balanceren op een slappe koord. Je moet voortdurend de vrijheid van de bewoner en diens veiligheid tegenover elkaar afwegen. Daarom is het belangrijk dat je het vrijheidsgevoel van de bewoner zo groot mogelijk houdt. Bijvoorbeeld via sociale controle door verschillende leefgroepen. Sint-Jozef denkt ook aan uitbreiden. Er zijn concrete plannen voor een nieuwbouw. Met bijzondere aandacht voor veiligheid.

“Een van de mogelijkheden die zeer belangrijk zijn is domotica, dwaaldetectie. Zorgen dat mensen beveligd zijn door allerhande systemen. Ook als er geen daadwerkelijke controle is. En twee, zeker ook inzetten op leefgroepwerking en proberen zo laag mogelijk te werken. Hoe minder hoog, hoe minder accidenten”.

Dwaaldetectie is een ingenieus beveiligingsysteem. Hierbij draagt de bewoner bvb een digitale armband. Die geeft een signaal wanneer de bewoner de verdieping, of het gebouw wil verlaten. In het Heilig-Hartziekenhuis van Roeselare start binnenkort een proefproject.

(M.F./A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier