Verzoening binnen schepencollege

Redactie KW

De plooien tussen SP.A en CD&V binnen het Meense schepencollege zijn weer glad gestreken.

Meerderheidsoverleg heet de sleutel te zijn waarmee de twee meerderheidscoalitiepartners willen vermijden het in de toekomst nog oneens te zijn. Het is de bedoeling om tijdens zo’n overleg tot eensgezindheid te komen zodat het schepencollege nadien inzake dossiers aan hetzelfde zeel trekt.

Wisselmeerderheid

Was de gemeenteraadszitting maandag gestoffeerd met hoofdzakelijk administratieve dossiers, dan werd vooral gepeild hoe diep de bres is die de jongste maanden tussen vijf SP.A-schepen en drie vrouwelijke CD&V-schepenen was geslagen. De verstandhouding tussen beide bestuurspartners was ondertussen aardig verzuurd en de gemeenteraad van oktober diende zelfs te worden uitgesteld omdat het schepencollege tot twee keer niet meer vergaderde.

De onderhuidse spanning, die al enige tijd heerste, spatte aanvankelijk open rond de uitbreiding van de veemarktactiviteiten met een tweede marktdag. De SP.A was tegen, CD&V voorstander. Deze situatie leidde tot twee keer toe tot een wisselmeerderheid van CD&V met de voltallige oppositie.

Motie van afkeuring

Er rees opnieuw een meningsverschil rond het al of niet in hoger beroep gaan tegen het uitbreidingsdossier met nieuwe serviceflats in het rust- en verzorgingstehuis Huize ter Walle. Vorige week nog was het alweer hommeles tussen een SP.A-schepen en een CD&V-schepen in het dossier over kinderopvang.

Maandag goot de oppositie nog olie op het smeulend vuurtje binnen het schepencollege. Twee ex-Vlaams Belang’ers, nu onafhankelijken, stuurden aan op een motie van afkeuring van de politieke manier van handelen in het schepencollege. Open VLD en een ex-Open VLD’er, nu ook onafhankelijk, vroegen zich af hoe hoger beroep tegen het bouwdossier van Huize ter Walle kan worden aangetekend als geen meerderheid in het schepencollege was gevonden.

“Op geen enkel ogenblik onbestuurbaar”

Burgemeester Gilbert Bossuyt (SP.A) ging op geen enkele interpellatie in en hield het bij een kernachtige verklaring. “Ondanks de moeilijk afgelopen periode, is Menen op geen enkel ogenblik onbestuurbaar geweest. Sommigen had dit wel anders gewild. In het dossier Huize ter Walle aanvaarden beide partners nu dat er administratief hoger beroep werd ingediend bij de Vlaamse minister van Ruimtelijke Ordening. Beide meerderheidspartijen drukken hun sterke wil uit om samen verder te werken aan de verfraaiing van onze stad.”

CD&V gaf achteraf toe dat het grondig fout begon te lopen. De fractie overwoog op een gegeven ogenblik de coalitie te verlaten, maar besloot aflopen weekend na druk overleg met de SP.A en beraad in eigen rang de stekker niet uit te trekken. (JPT)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode De Leie) van 24 november 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier