Vervuiling Schelde : Oorzaak lag mogelijk bij Waals voedselverwerkend bedrijf

Redactie KW

De directie van een voedselverwerkend bedrijf in Warcoing (Henegouwen), net onder de taalgrens, heeft toegegeven dat het vorige week de kraan van de afvalpijp openzette. De oorzaak van de vissterfte in de Schelde is daarmee opgehelderd, meldt De Morgen.

De Waalse milieu-inspectie heeft de bron van de pollutie in de Schelde ontdekt: het voedselverwerkend bedrijf Cosucra op de industriezone van Warcoing, op de linkeroever van de Schelde. “Het bedrijf heeft intussen toegegeven dat het een onvoorziene lozing had”, zo deelde milieuminister Joke Schauvliege volgens De Morgen mee in het Vlaams Parlement. “We zullen uiteraard de nodige juridische stappen ondernemen.” Het bedrijf in Warcoing verwerkt op industriële schaal cichorei en gele erwten tot voedselingrediënten als fibruline, fibrulose en exafine. Het stelt 200 mensen te werk.

Waalse milieuminister spreekt bericht tegen

De Waalse milieu-inspectie voerde bijkomende controles. Volgens Waals minister Henry kan op basis van die controles niet bevestigd worden dat Cosucra werkelijk aan de basis ligt van de massale vissterfte op de Schelde. Volgens Henry blijkt uit de gegevens dat de oorzaak wel eens in Vlaanderen kunnen liggen. Hij verwijst naar een meting in Spiere (Vlaanderen). Daar zouden bijzonder slechte zuurstofwaarden opgemeten zijn. “Het zuurstoftekort op de Schelde zou kunnen voortkomen uit de Grote Spierebeek en haar collectoren en zou veroorzaakt kunnen zijn door organische vervuiling”, zo stelt de Waalse milieu-inspectie.

Vervuiling Schelde : Oorzaak lag mogelijk bij Waals voedselverwerkend bedrijf

Bekijk hier de reportage

(BS/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier