Vervelende rekenfout op kunstwerk in De Panne

Redactie KW

Op het kunstwerk “Boundaries of Infinity” in De Panne staat een vervelende uitschuiver.

Het werk is van de hand van de Maltese kunstenaar Nobert Attard en is gebaseerd op de wiskundige reeks van Fibonacci, een wetenschapper uit de dertiende eeuw. De Oostendse wiskundige Dirk Huylebroeck ontdekte de fout toen hij een goed voorbeeld zocht van hoe de wiskunde kunstenaars kan inspireren voor het maken van een kunstwerk. “Eigenlijk is het zeer eenvoudig : één plus één is twee, twee plus één is drie, enzovoort. Maar hier heeft men zich vergist”, zegt Huylebroeck.

De kunstenaar omschrijft zijn werk als de wiskundige perfectie. “Maar dat is pseudowetenschappelijke onzin”, aldus de Oostendse bolleboos. Het gemeentebestuur is alvast van plan om de fout te herstellen. Het kunstwerk maakte vorige zomer deel uit van de kunsttriënale Beaufort. De Panne kocht het achteraf voor 90.000 euro.

Herstelkosten

Volgens de cultuurfunctionaris van De Panne wil het gemeentebestuur eerst uitzoeken wie de fout maakte: de kunstenaar die foute cijfers doorgaf of de aannemer die de tel kwijt raakte bij het uitvoeren van de opdracht. Eén van beiden zal moeten opdraaien voor de herstelkosten.

(B.V./A.D.)

Vervelende rekenfout op kunstwerk in De Panne

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier