Vertrek Leterme (3): West-Vlamingen De Clerck en Vanackere getipt als mogelijke opvolgers

© BELGA
Redactie KW

VIDEO UPDATE – Als er tegen eind december geen nieuwe regering is, en dus ook geen nieuwe premier, dan is de kans reëel dat Steven Vanackere, afkomstig uit Wevelgem, of Stefaan De Clerck uit Kortrijk de nieuwe regeringsleider wordt. Politicoloog Carl Devos gokt op De Clerck.

Strikt gezien staat vice-premier Didier Reynders vooraan in de rij. Maar het botert niet echt tussen hem en formateur Di Rupo. Grondwetspecialisten, onder andere Johan Vande Lanotte, zeggen dat de koning ook op zoek kan gaan naar een andere opvolger en die al dan niet formeel benoemen.

“Nog niet aan de orde”

De kans is dan ook reëel dat de mogelijke opvolger van Leterme binnen CD&V zal worden gezocht. Dan gaat het vooral tussen de ministers Steven Vanackere en Stefaan De Clerck. In een eerste reactie zegt de ontslagnemend minister van justitie dat dit niet aan de orde is. “Ik wil wel nog een rol spelen in de nationale politiek, maar als dat niet zo is, heb ik nog heel wat plannen in Kortrijk.” De Clerck zegt ook dat er een nieuwe jonge generatie binnen CD&V klaar staat, nu een aantal CD&V boegbeelden de partij verlaat. “West-Vlaanderen verliest wel een stemmenkanon, aan de andere kant hebben we sterke vrouw Hilde Crevits.”

Vertrek Leterme (3): West-Vlamingen De Clerck en Vanackere getipt als mogelijke opvolgers

Bekijk hier de reportage

(BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier