Verruimde formule lokt enkele duizenden naar IJzerbedevaart

Redactie KW

“Diksmuide IJzersterk”, de verruimde IJzerbedevaart, heeft enkele duizenden mensen naar Diksmuide gelokt. Volgens secretaris van het IJzerbedevaartcomité Dirk Demeurie waren er 2.500 tot 3.000 mensen op de eigenlijke IJzerbedevaart in de namiddag, 2.000 mensen zouden een of meerdere van de activiteiten in de voormiddag bijgewoond hebben.

De organisatoren reageren tevreden en zien in de opkomst een aanmoediging om op de ingeslagen weg verder te gaan. “Al zullen er misschien her en der wel zaken bijgestuurd worden”, zegt Demeurie.

De toespraak aan de IJzertoren werd bijgewoond door tal van politici, vooral van CD&V, N-VA en Vl.Pro. Ook Bart Staes (Groen! , maar ex-VU) was aanwezig. N-VA-voorzitter Bart De Wever was er niet.

Zondagmorgen was er ook een korte herdenking aan het monument van de gebroeders van Raemdonck in Steenstraete, waar jaarlijks ook de radicalere IJzerwake plaatsvindt. Voorzitter van het IJzerbedevaartcomité Walter Baeten zei er dat dit “geen plaats is voor haat of agressie”.

“Wij kunnen niet aanvaarden dat dit monument door één politieke partij misbruikt wordt voor zijn partijpolitieke standpunten en doeleinden, strijdig met de doelstellingen en opdrachtverklaring van het IJzerbedevaartcomité. Geen enkele politieke partij kan de IJzersite of dit monument claimen”, zei hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier