Veroordeelde pedofiel schrijft boek waarin hij beweert onschuldig te zijn

Redactie KW

Schuldig tot het tegendeel bewezen is. Dat is de titel van een controversieel boek van de voormalig broeder-directeur van de instelling voor mensen met een handicap Tordale in Torhout. Roger Huyghe uit Kortrijk is intussen 78 jaar. In 2001 werd hij veroordeeld tot 10 jaar cel voor een reeks seksuele misdrijven op jonge mensen met een mentale handicap. Hij heeft zijn straf volledig uitgezeten, maar schrijft nu een boek waarin hij beweert dat hij onschuldig is.

De pedofiliezaak in Tordale in Torhout maakte 12 jaar geleden heel wat los. Er was al een schandaal met een broeder die zich aan jongeren vergrepen had, maar één jaar na zijn pensionering kwam ook de Tordaledirecteur Roger Huyghe volop in het vizier. Volgens het Brugse gerecht ging het om misbruik dat 30 jaar duurde met tientallen slachtoffers van Roger Huyghe.

Forum

In de bijna 250 pagina’s van het boek dat morgen bij Van Halewyck verschijnt, schreeuwt de broeder nog steeds zijn onschuld uit. Ook na 10 jaar cel. Een veroordeelde pedofiel een forum geven is ongebruikelijk, maar de man beweert slachtoffer te zijn van een grote gerechtelijke dwaling. Over spijt over de juridische waarheid van 40 verkrachtingen en 31 slachtoffers lees je in het boek dan ook geen woord. Huyghe stelt daarentegen dat hij vooral zelf slachtoffer is.

Reacties

Dat veroordeelde pedofielen hun onschuld staande houden is niet uitzonderlijk. De zaak zorgde destijds voor heel wat beroering. Twee betrokkenen van toen, procureur des Konings Jean-Marie Berkvens en destijds advocaat van de slachtoffers Renaat Landuyt zijn categoriek. Van een gerechtelijke dwaling is hier geen sprake en het Brugse gerecht deed zijn werk.

Veroordeelde pedofiel schrijft boek waarin hij beweert onschuldig te zijn

Bekijk hier de reportage

Veroordeelde pedofiel schrijft boek waarin hij beweert onschuldig te zijn

Bekijk hier de reacties

(BS/SK)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier