Vernieuwde Leieboorden in Kortrijk klaar voor duizend nieuwe woningen

Redactie KW

Nu de Leiewerken in Kortrijk bijna afgelopen zijn, kijkt de stad al naar wat de mogelijkheden zijn voor de vrijgekomen ruimte. Twaalf sites, goed voor zo’n 175.000 vierkante meter bebouwbare oppervlakte, wachten op een invulling. De stad wil projectontwikkelaars wel geen vrij spel geven voor het bouwen van grote appartementsblokken en maakt daarom een ontwikkelingskader waarbij kwalitatief en betaalbaar wonen voorop staat.

“We hebben als overheid veel geïnvesteerd in publieke ruimte,” zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Wout Maddens. “Bedoeling is dat we nu projectontwikkelaars een kader geven om dat op een kwalitatieve manier in te vullen. Dat betekent dat de stad de Leieboorden vooral niet wil laten volbouwen met hoge appartementsblokken. Nieuwe gebouwen moeten passen in het stadsbeeld.”

Projectontwikkelaars zullen dus verplicht binnen dat kader moeten werken maar dat schrikt hen blijkbaar niet af. De meeste van de twaalf beschikbare sites zijn al in private handen. Nu het kader er is, kan er relatief snel gebouwd worden.

“De bouwaanvragen kunnen nu ingediend worden,” zegt Maddens. “We gaan de komende jaren dus bouwen aan het Kortrijk voor de komende decennia.”

Als alle sites ingevuld worden, betekent dat zo’n duizend nieuwe woningen of flats. De stad wil daarbij vooral gaan voor betaalbare woongelegenheid.

(JV/LD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier