Vermiste mensen met dementie sneller teruggevonden in Brugge

Redactie KW

In Brugge start een project waarbij vermiste personen sneller kunnen worden teruggevonden. Het project richt zich vooral naar mensen met dementie die in een woon- of zorgcentrum verblijven. Kort na de verdwijning wordt een identificatiefiche naar de politie doorgemaild zodat die meteen op zoek kan naar de verdwaalde persoon. Het nieuwe systeem moet vooral veel tijdswinst opleveren.

Bernard Gabriëls zorgt al elf jaar voor zijn vrouw die een zware vorm van dementie heeft. Sinds kort verblijft ze in een woon- en zorgcentrum, maar toen ze nog thuis was, is ze twee keer vermist geweest. De eerste keer is ze pas na drie uur teruggevonden. Nu hebben de woon- en zorgcentra van bepaalde personen een formulier met een foto en gegevens, dat onmiddellijk na de verdwijning naar de politie kan worden doorgestuurd.

“Het is vooral ‘s nachts van belang,” weet schepen van Welzijn Martine Matthys. “De politie komt toe in een instelling waar er geen personeel aanwezig is, moet nog een fiche opstellen en een foto zoeken. Dat kan niet. Er is een enorme tijdswinst doordat de fiche al in de computer zit.”

Het initiatief gaat uit van Foton, het inloophuis in Brugge waar mensen met vragen over dementie terechtkunnen. De stadswachten van Brugge krijgen bij Foton een opleiding om verdwaalde personen met dementie op te sporen.

De politiezone Vlas in Kortrijk gebruikt een gelijkaardig identificatieformulier. Het project wordt wellicht uitgebreid naar de thuiszorg.

(JV/BDJ)

Meer in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier