Verloren gewaand archief teruggevonden

Redactie KW

De gemeenten Heuvelland en Ieper hebben samen het verloren gewaand archief van Kemmel op de kop kunnen tikken. Het gaat om een duizendtal stukken waarvan. Het oudste stuk dateert van 1550, het jongste van 1875. Het werd dinsdagavond voorgesteld in het gemeentehuis Kasteel De Warande in Kemmel.

Het unieke archief van het kasteel en de heerlijkheid van Kemmel is heel verrassend opgedoken op een veiling in Frankrijk. Blijkbaar moet het door de familie van de kasteelheer op het einde van de 19de eeuw naar Frankrijk meegenomen zijn, toen de familie de Maulde het kasteel in 1885 ontruimde en naar Frankrijk verhuisde. Daardoor is dit archief niet ten prooi is gevallen aan de vernielingen tijdens de Eerste Wereldoorlog, zoals vele archieven uit de regio Ieper wel verloren gingen.

Archief vult leemte in kennis over geschiedenis Kemmel

Het nieuw verworven archief vult een leemte op in de geschiedenis van Kemmel en omgeving van de 16de tot de 19de eeuw. Het biedt een inkijk in het wel en wee van de toenmalige kasteelheren, hun ambtenaren, hun pachters, de kerk en de gehele bevolking. Het bevat stukken met betrekking tot het familievermogen (dat veel ruimer ging dan het kasteel en gronden in Kemmel), stukken met betrekking tot het leenhof, stukken met betrekking tot de heerlijkheid Kemmel en stukken met betrekking tot de parochie, de kerk en de altaren. Het gaat om correspondentie, processen, rekeningen en stukken i.v.m. boekhouding en fiscaliteit.

Momenteel is een medewerker van Heuvelland gestart met het digitaliseren van alle stukken. Over enkele maanden zal dit werk voltooid zijn. Dan zal dit belangrijk teruggevonden archief ontsloten zijn voor het brede publiek. Het archief zelf wordt in het nieuw Iepers stadsarchief bewaard.

(PL/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier