Verloop strafprocessen beter geregeld

Redactie KW

Het verloop van de strafprocessen in Brugge moet in de toekomst vlotter verlopen. Daarom hebben de voorzitters van de Rechtbank van Eerste Aanleg en de Arbeidsrechtbank dinsdag samen met de Procureur des Konings, de Arbeidsauditeur en de Stafhouder van de Balie een protocol ondertekend. Het protocol bevat ondermeer maatregelen waardoor strafzaken niet meer op het laatste nippertje zouden worden uitgesteld.

Zonder afspraken zijn alle betrokkenen ervan overtuigd dat iedereen teveel tijd verliest. Rechters en advocaten bereiden dossiers voor die dan op het laatste moment door één van de partijen worden uitgesteld. Daarom is het volgens alle partijen belangrijk dat alle documenten tijdig worden uitgewisseld.

De zittingen zelf zullen straks stipt om 9 uur beginnen en niet nodeloos worden onderbroken voor pauzes. Dossiers waarin gedetineerden verschijnen en beroep wordt gedaan op tolken krijgen voorrang. Pas daarna wordt rekening gehouden met de anciënniteit van de advocaten.

De nieuwe regeling gaat in op 1 maart 2009 voor de duur van 1 jaar. De afspraken in het protocol zijn niet bindend maar het moedwillig negeren van het protocol kan aanleiding geven tot tuchtsancties.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier