Verlaagd BTW-tarief mist effect niet, horeca-uitbaters nuanceren

Redactie KW

De BTW-verlaging in de horeca mist volgens het ministerie van financiën zijn effect niet. De voorbije maanden is de omzet in restaurants met net geen 9 % gestegen. Dat zou de horeca meer ademruimte geven om voor extra jobs te zorgen in de sector. Maar volgens de horeca-uitbaters is de conclusie van de overheid voorbarig.

De verlaging van het BTW-tarief op maaltijden van 21 naar 12 procent moest een stimulans zijn voor de horeca. Het nieuwe tarief is sinds begin dit jaar van kracht. Volgens het ministerie van financiën is in die periode de omzet flink gestegen. Maar dat neemt de sector met een korreltje zout.

Geen verschil

“Voor ons type zaak brasserie maakt dat niet zo veel verschil uit. Voeding is 40 % van onze omzet en de rest zijn dranken. Door van 21 naar 12 % te gaan lukt het toch nog altijd niet om extra mensen aan te trekken. Daarvoor moet er meer gebeuren”, klinkt het bij Rudy Werner van Brasserie De Zalm in Roeselare.

Dranken

De lagere BTW moet de horeca extra inkomsten geven om het zwartwerk weg te werken en te vervangen door officiële jobs. Dat was de voorwaarde die de overheid stelde bij het aanpassen van de BTW. Horeca West-Vlaanderen is vragende partij om het 12 procenttarief ook in te voeren voor dranken. Want nu valt de cafésector uit de boot.

30 zaken failliet

“De cafés, jammer genoeg, die verdwijnen, toch hier in Ardooie. Het gaat van kwaad naar erger. Er moet toch iets gebeuren om die te behouden al was het maar voor het sociaal leven in een dorp en in een stad want die hebben dat nodig”, zegt Jean-Pierre Gallez van Horeca Vlaanderen. De horeca is goed voor zes procent van het aantal nieuwe ondernemingen. Toch ging één op de dertig horecazaken dit jaar failliet. (BV)

-Meer hierover vanavond in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18 uur en stipt om 22 uur-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier