Verkoop tweedehands theater- en tentoonstellingsmateriaal is succes

Redactie KW

De verkoop van tweedehands expositiemateriaal via de website www.kringloopexpo.be kent nu succes in heel Vlaanderen. Eén jaar na de opstart door de vzw Brugge Plus, in Brugge, kent het platform al zo’n succes dat de Vlaamse minister van Milieu en Cultuur, Joke Schauvliege, het initiatief financieel wil steunen.

“Veel materiaal dat gebruikt wordt bij allerlei culturele manifestaties – tentoonstellingen en theateropvoeringen, maar ook bij het maken van films – belandt na een korte gebruiksperiode in de afvalcontainer. In een tijd waarin iedere burger aangemaand wordt te recycleren, kon de culturele sector niet achterop blijven”, aldus Filip Strobbe, directeur van Brugge Plus. “Samen met de Brugse musea hebben wij een digitaal platform voor tweedehands cultuurmateriaal opgericht. Via www.kringloopexpo.be kan je onder meer tweedehandse vitrines, sokkels, klimatisatie-apparatuur, tafels, zitmeubilair en stolpen kopen. Vrager en aanbieder worden in contact gebracht met elkaar, en wij krijgen een commissie om onze werking te financieren.”

Buitenland

“Het product dringt door in heel Vlaanderen, en we mogen een dossier voor subsidiëring voorbereiden voor minister Schauvliege. We willen de cultuurwereld ook oproepen van bij het begin van een productie rekening te houden met hergebruik bij de keuze van materialen. En wat hersteld moet worden, willen we uitbesteden aan de sociale tewerkstelling”, zegt Strobbe. “We willen ook samenwerken met onze buurlanden, want bepaalde materialen kunnen evengoed in Rijsel, Parijs, Londen of Rotterdam hergebruikt worden.”

(Belga/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier