Verkoop gerechtsgebouw Veurne gebeurde tegen normale prijs

Redactie KW

Kamerlid Luk Van Biesen (Open Vld) stelt dat de verkoop van het gerechtsgebouw in Veurne tegen een normale prijs is verlopen. Jean-Marie Dedecker had een privé-detective ingeschakeld om na te gaan of minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht betrokken was bij die verkoop. Volgens Van Biesen lag de verkoopprijs zelfs hoger dan de prijs die de Regie der Gebouwen had geraamd.

Het gebouw werd indertijd verkocht voor 10,580 miljoen euro, weet Van Biesen, terwijl de Regie der Gebouwen de prijs op 8,980 miljoen euro had geschat. Bovendien staat volgens hem in het contract dat de koper voor 1,3 miljoen euro verbouwwingswerken moet uitvoeren om het gebouw in een betere staat te brengen.

Het ging om een zogenaamde sale-and-lease-backoperatie. De huurprijs voor het gebouw bedraagt 1,1 miljoen euro per jaar, en dit volgens een vast contract van achttien jaar. Daar had de Regie der Gebouwen de huurprijs op 1,06 miljoen euro per jaar geraamd. Volgens Van Biesen is de huurprijs niet overdreven in vergelijking met andere gevallen van wederinhuring.

Intussen stelt Kamerlid Dirk Van der Maelen (sp.a) dat hij reeds in
2006 aan minister van Financiën Didier Reynders heeft gevraagd of er overheidsgebouwen in handen zijn van vennootschappen die gevestigd zijn in belastingsparadijzen. “De minister antwoordde dat dit niet het geval was. Als blijkt dat dit nu wel zo zou zijn, dan is dat totaal ongepast en moeten er maatregelen worden genomen”, aldus het oppositielid.

De Vlaamse socialist wil nu dat zijn voorstel over de oprichting van
een gespecialiseerde eenheid binnen Financiën om door
offshore-constructies en schermvennootschappen heen te kunnen kijken en zo belastingontwijking tegen te kunnen gaan, nu als aanbeveling wordt opgenomen in het rapport van de onderzoekscommissie fiscale fraude. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier