Verkiezingen12: geen federaal geld voor uitbreiding elektronisch stemmen

Redactie KW

De federale regering zal enkel investeren in nieuwe stemcomputers in gemeenten waar die nu al gebruikt worden. “Het lijkt ons in tijden van crisis niet prioritair om te investeren in een uitbreiding”, zo legt Els Bruggeman, woordvoerster van sp.a-vicepremier Johan Vande Lanotte uit. Vlaanderen wilde het nieuwe stemsysteem uitbreiden naar alle steden met meer dan 25.000 inwoners. Vlaams minister Geert Bourgeois heeft nog niet gereageerd op de federale beslissing.

De federale ministerraad besliste vrijdag dat er geen stemcomputers aangekocht zullen worden voor plaatsen waar nu nog met potlood en papier gestemd wordt. Enkel de bestaande stemcomputers, die verouderd zijn, zullen worden vervangen. “We hebben een budget voorzien voor het vervangen van de bestaande stemcomputers, maar niet voor een uitbreiding van het systeem. Daarmee ligt ons budget zo’n 5 miljoen euro lager dan oorspronkelijk voorzien. Maar de 80-20 afspraak (waarbij de gewesten 80 procent betalen en de federale regering 20 procent) blijft wel behouden”, legt Bruggeman uit.

Het is afwachten wat Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois van de federale beslissing vindt. Vlaanderen wil het nieuwe stemsysteem ook invoeren in alle steden met meer dan 25.000 inwoners, waardoor drie kwart van de Vlamingen elektronisch zou kunnen stemmen. Nu stemt ongeveer de helft elektronisch. Bourgeois trok afgelopen week ook aan de alarmbel. De federale regering moest snel geld op tafel leggen voor de nieuwe computers. Anders zouden de nieuwe computers niet meer op tijd kunnen geleverd worden. “En dan stemmen we in oktober overal opnieuw met potlood en papier”, zo waarschuwde de N-VA’er.

Mogelijk gaat Vlaanderen zelf nog met geld over de brug komen om de uitbreiding mogelijk te maken, maar dat bericht kon nog niet bevestigd worden op het kabinet-Bourgeois. Men bereidt daar een reactie voor. Als er geld vrijkomt, is de kans dus groot dat ook inwoners van ondermeer onze centrumsteden Kortrijk, Roeselare, Brugge en Oostende elektronisch zullen kunnen stemmen.

(belga/JV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier