Verkiezingen – Verkiezingsbudget van 5.000 euro levert 1.100 extra voorkeurstemmen in West-Vlaanderen

Redactie KW

Een West-Vlaamse verkiezingskandidaat die 5.000 euro investeert in een campagne, haalt 1.129 voorkeurstemmen meer dan een kandidaat die helemaal niets investeert. Dat hebben onderzoekers van het Centrum voor Politicologie van de K.U. Leuven vastgesteld.

Investeren in een persoonlijke verkiezingscampagne is lonend, stelden de Leuvense onderzoekers vast. Maar… het aantal voorkeurstemmen wordt toch nog het meest beïnvloed door de plaats op de lijst. Een lijsttrekker haalt gemiddeld 3,7 procent meer voorkeurstemmen dan de tweede kandidaat op de lijst. Voor de tweede kandidaat is er nog een bonus van 0,85 procent en de derde kandidaat haalt nog een half procentje voordeel uit zijn plaats.

Ministers

Er zijn nog andere factoren die het aantal voorkeurstemmen beïnvloeden. Een uittredend minister bijvoorbeeld haalt bijna 1,7 procent meer voorkeurstemmen. Parlementsleden halen 0,33 procent voordeel en burgemeesters net iets minder.

Er zijn ook factoren die blijkbaar geen rol spelen bij de voorkeurstemscore. Zo speelt het beroep van de kandidaat geen rol. Er zou ook geen verband zijn met leeftijd en geslacht van de kandidaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier