Verkiezingen 10: Hoe moeten we geldig stemmen

Redactie KW

En in ons land geldt de kiesplicht, dus in principe gaat elke Belg ouder dan 18 zondag naar de stembus. Bij de Vlaamse verkiezingen van 2004 stemden in West-Vlaanderen ruim 45.000 mensen ongeldig of blanco. Met die stemmen gebeurt helemaal niets en nochtans is geldig stemmen niet zo moeilijk. We zetten de basisregels op een rijtje.

Het belangrijkste is dat je zondag met je oproepingsbrief en je identiteitskaart naar het juiste stembureau stapt. Dat moet je doen tussen 8 en 13 uur en wie elektronisch stemt, is nog langer welkom.

Twee formulieren

Eens in het stemhokje heb je twee formulieren. Een voor de senaat en een voor de kamer. Per stembrief moet je binnen één en dezelfde lijst of partij blijven. Voor de senaat op partij A stemmen en voor de kamer op partij B kan dan wel.

Lijststem of voorkeurstem?

Eens je partijkeuze gemaakt, rest je enkel nog te kiezen voor een lijststem met het bolletje bovenaan of een voorkeurstem met het bolletje naast uw kandidaat of kandidaten. Ook een combinatie van lijst en voorkeurstem is mogelijk, maar niet echt zinvol. Wie zijn stembrief fout plooit, er tekeningen op maakt, erop schrijft of toch op meerdere partijen stemt op één stembrief, stemt ongeldig en dat is een maat voor niets.

* Bijhorende video dateert van de vorige (Vlaamse) verkiezingen van 2009

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier