Verkiezingen 09: Studenten maken kennis met Europees parlement in Brussel

Studenten journalistiek van de Howest maakten kennis met het Europees Parlement in Brussel.
Redactie KW

Op 7 juni stemmen we niet alleen voor het Vlaams, maar ook voor het Europees parlement. Het is zaterdag bovendien de Dag van Europa. Een twintigtal studenten journalistiek van Howest trok onlangs drie dagen naar het Europees parlement in Brussel, maakte er reportages, en leerde Europa beter kennen.

Krantenartikels, radioverslagen én tv-reportages: studenten journalistiek van Howest hebben drie dagen hard gewerkt in het Europees Parlement. “Onze reportage gaat over de noodzaak van een Europese president. Uit onze reportage leer je dat er voor Europa niet echt een aanspreekpunt is. We zitten met drie verantwoordelijken voor de Europese Unie, en je weet niet wie eigenlijk wie de baas is”, zegt Hannelore Vanhaverbeke.

“Wij zijn in Brussel wat gaan rondvragen wat zij vinden van Europa, of het een ‘ver-van-mijn-bed-show’ is. En daarmee zijn we dan naar de Europese parlementsleden getrokken om daarop te reageren”, klinkt het bij Frederik Debrabandere. De uitdaging was om duidelijk te maken wat Europa eigenlijk doet. En dat is veel meer dan het invoeren van een gemeenschappelijke munt of goedkopere sms-tarieven.

Op 7 juni stemmen we ook voor het Europees parlement. Volgens de studenten journalistiek, die het van dichtbij konden volgen, laten we die kans best niet zomaar aan ons voorbijgaan.
“Ik ga vooral heel goed nadenken over mijn stem. Ik vind het voor Europa heel moeilijk om te stemmen, omdat in Europa de mensen veel persoonlijker gaan werken. Ze zitten niet in hun partij, maar in een fractie. Daardoor kunnen ze heel persoonlijk werken, en ze moeten ook niet altijd instemmen met hun fractie. Dus denk ik dat het belangrijk is om ook af te gaan op personen, en niet alleen op partijen”, vertelt Hannelore Vanhaverbeke.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier