Verkiezingen 09: Politici voeren campagne via Facebook en YouTube

Redactie KW

Deze kiescampagne is de eerste waar politici ook intens het internet inzetten om campagne te voeren. Op Youtube verschijnen geregeld promotiefilmpjes, maar vooral Facebook blijkt een populair medium. Ulla Werbrouck, op de tweede plaats voor Lijst Dedecker, krijgt elke dag tot twintig verzoekjes om haar netwerk via Facebook uit te breiden.

Deze kiescampagne wordt meer dan ooit ook via internet gevoerd. Populairste medium is ongetwijfeld Facebook. Minister Vincent Van Quickenborne is daar de populairste West-Vlaming, met bijna 3.800 vrienden. Bert De Brabandere, Johan Vande Lanotte, Bart Tommelein en Hilde Crevits maken de top 5 compleet. En nog maar enkele weken op Facebook, maar nu al bijna 500 vrienden: Ulla Werbrouck, op de tweede plaats voor Lijst Dedecker. De voormalige judokampioene krijgt tot twintig vriendschapsverzoekjes per dag.

“Ik aanvaard momenteel iedereen, ik wil iedereen ook leren kennen en met iedereen contact hebben, zelfs als die van een andere partij is of een ander standpunt. Je moet iemand de kans geven”, zegt Ulla Werbrouck. Ook Youtube staat bol van de promofilmpjes voor politici. Behalve Lijst Dedecker vindt ook John Crombez van SP.a de weg naar internettelevisie. En Laurent Hoornaert van Open VLD noemt zich de Obama van West-Vlaanderen, met het themalied ‘Yow We Kunt’.

Dit Open-VLD-nummertje is op internet intussen al meer dan 11.000 keer bekeken. Of het succes op internet ook een succes wordt in het stemhokje, weten we zondagavond.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier