Verkiezingen ’09: Open Vld wil minder bureaucratie en meer ruimte voor landbouwers

Redactie KW

Open Vld gaat de komende weken de boer op om de zaak van de landbouwers te promoten. “Landbouw is een belangrijke economische sector voor heel Vlaanderen”, zegt Bart Tommelein, lijsttrekker voor West-Vlaanderen. “De administratieve vereenvoudiging en de ontwikkeling van een degelijk ruimtelijke visie zijn de twee pijlers van het beleid dat Open Vld wil voeren.”

Tommelein en verschillende kopstukken van de West-Vlaamse lijst

brachten een werkbezoek aan het landbouwbedrijf van Piet Vandermersch, een Ledegemnaar die de negende plaats bekleedt van de Open Vld-lijst voor het Vlaams parlement. “We tellen 11.395 landbouwbedrijven en zeventig procent van de ruimte in de provincie wordt gebruikt voor land- en tuinbouw. Dertig procent van de bevolking hangt af, rechtstreeks of onrechtstreeks, van een job in de landbouwsector.”

“Landbouw is een volwaardige economische activiteit. Degelijk

opleidingen, aangepaste ondersteuning en conversiemaatregelen zijn een noodzaak zonder dat het leid tot protectionisme of verstoring van de internationale markt”, benadrukt Tommelein. “We zijn niet de partij van de subsidies, maar bedrijven die willen innoveren moeten gesteund worden, zeker in de landbouw. Daarnaast moet de landbouw administratief verder vereenvoudigd worden en geïnformatiseerd. Niet alleen de mesthoop moet

kleiner, maar ook de papierberg! “

Open Vld wil garant staan dat landbouw in de toekomst de nodige ruimte krijgt. “Grond is cruciaal voor onze bedrijven en tot nu toe werd goed werk geleverd door de Vlaamse regering inzake de herbevestiging van agrarisch gebied. Maar daarnaast moet er ook ruimte komen voor innovatie, diversificatie de zoals opwekking van bio-energie, hoevetoerisme, zorgboerderijen. De landbouw heeft wel degelijk een plaats in de groene economie, voor Open Vld gaan milieu en landbouw hand in hand.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier