Verkiezingen 09: Onbekenden bekladden verkiezingsborden

Redactie KW

Onbekenden hebben de afgelopen dagen op heel wat plaatsen in de provincie verkiezingsborden beklad of vernield. Affiches van bijna alle partijen zijn overschilderd met verf. De politie wijst erop dat het overschilderen of vernielen van verkiezingsborden strafbaar is. In het slechtste geval riskeer je een straf van de rechter.

De borden van Groen! in Ledegem liggen er troosteloos bij. Onbekenden rukten de panelen los en braken ze in twee. “We hebben ze zaterdag geplaatst”, zegt Anne Mie Descheemaeker van Groen!”En maandagochtend hebben we al vastgesteld dat enkele bordjes verdwenen waren, en een paar ook omgegooid of volledig gebroken. Voor een aantal van die verkiezingsborden, om die te kunnen breken, moest er effectief over een poort of afspanning worden geklommen op privéterrein”.

In de Gullegemsestraat namen de daders de borden gewoon mee. Maar ook in Brugge, Deerlijk en Harelbeke waren verkiezingsvandalen aan het werk, net als hier in Zonnebeke. Onbekenden spoten de naam van overloper Dirk Vijnck met graffiti op de affiches van ondermeer de Open VLD-kandidaten. De politie benadrukt: dit is strafbaar. Maar de daders opsporen is moeilijk.

“Dat is een van de moeilijkste zaken om te onderzoeken”, klinkt het bij Stefaan Vanneiuwenhuyse van politiezone Grensleie. “Het gebeurt op een verlaten plaats op een verlaten ogenblik, en dan is het moeilijk om een onderzoek te voeren. Laat ons ook duidelijk zijn dat wij ook andere katjes te geselen hebben; en dat dat één van de zaken zijn dat we de klachten noteren, en zeker in deze tijd ietsje meer in de gaten houden”.

In Veurne overschilderden onbekenden vorige week nog de affiches van Vlaams minister Hilde Crevits uit Torhout met de slogan ‘Miss Beton’. Bekladde affiches tijdens je campagne: het is ontmoedigend, maar tegelijk ook een financiële tegenvaller. “Die borden zijn niet gratis natuurlijk, als je dat hout moet gaan kopen, om nog te zwijgen van het werk dat je eraan hebt, dat is allemaal niet gratis. Uiteraard zijn dat kosten, voor de partij uiteraard”, zegt Anne Mie Descheemaecker van Groen!.

Anne Mie Descheemaeker overweegt om klacht in te dienen. Als de politie de dader vindt, loopt die het risico op een boete. In het slechtste geval moet hij of zij zich voor de correctionele rechtbank verantwoorden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier