Verkiezingen ’09: Leterme blijft liefst niet in senaat

© Belga
Redactie KW

Het zijn drukke weken voor de politici die kandidaat zijn voor de verkiezingen van 7 juni. Op markten, kermissen… overal waar er veel volk bijeen is, gaan ze mensen overtuigen om op hen te stemmen. Opvallende afwezige in die kiesstrijd is zeker Yves Leterme. De gewezen premier reist vaak naar het buitenland om lezingen te houden en voert maar heel beperkt campagne.

Yves Leterme, samen met enkele partijgenoten, op informeel bezoek bij ondernemers uit de streek. Hier in Wakken bijvoorbeeld. Het is typerend voor de beperkte campagne die Leterme dit keer voert. In schril contrast dus met de grootse kiescampagne voor de federale verkiezingen twee jaar geleden.

“Ik wil vooral op het terrein gaan: bij ondernemers en in ziekenhuizen,” zegt Leterme. “Als ik binnenkort weer verantwoordelijkheid draag, wil ik weten wat er op het terrein leeft.”

Een campagne dicht bij het volk dus. Want de Ieperse politicus wil zich naar eigen zeggen weer ten volle inzetten voor de mensen. Met zijn plaats als lijstduwer waarschijnlijk niet vanuit de Vlaamse regering en ook niet vanuit de senaat waar hij nu zetelt.

“Als je al tien jaar aan politiek doet, zoals ik. Dan word je in de senaat geviseerd bij alles wat je doet. Dus ik blijf liefst niet in de senaat.”

De problemen van de voorbije twee jaar met ondermeer de moeilijke regeringsvorming en zijn ontslag als federaal premier laat Leterme nu dus achter zich. Hij zegt zelf nu gemakkelijk afstand te kunnen nemen van de verschillende politieke spelletjes.

“Als je er buiten staat, kan je er afstand van nemen. De politiek is bedoeld om problemen op te lossen, niet om er te creëren. De politici moeten in de kiesstrijd het verschil maken met de rest, maar met ruzie te maken los je niets op.”

Nu Leterme het wat rustiger aan kan doen, trekt hij Europa door om er lezingen te geven. En hij heeft ook een nieuw boek uit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier