Verkiezingen ’09: Belgische Alliantie staat voor eendracht in ons land

Redactie KW

Naast de vele Vlaams en Waals georiënteerde partijen dingt ook een nationale partij, de Belgische alliantie naar de stem van de kiezer op 7 juni. Zoals de naam al aangeeft staat de alliantie voor de eendracht van België. Bruggeling Ruben Cottenjé, trekt de lijst in West-Vlaanderen.

Op de woensdagmarkt in Knokke-Heist probeert de Belgische Alliantie stemmen te ronselen om in het Vlaamse Parlement te geraken. Daar wil de partij werken aan de cohesie van de twee taalgemeenschappen en de versterking van de federale staat. Een eendrachtig België en het bevorderen van de individuele tweetaligheid van de Belgen staan hoog genoteerd op het programma.

“Want men zegt altijd hoe meer talen mens spreekt, hoe meer mens men is,” zegt lijsttrekker Ruben Cottenjé van de Belgische Alliantie. “Ik denk als de Belgen volledig tweetalig zijn en ik bedoel ook de Franstalige Belgen. Want wij zijn geen clubje van Franstaligen of Nederlandstaligen. Wij zijn voor de individuele tweetaligheid van de meer dan 10 miljoen Belgen en dan kunnen we de wereld rond. Ik zie daar geen probleem in.”

De Alliantie wil meer democratie en veel minder particratie, vindt het voortbestaan van het Koningshuis, als factor van stabiliteit in het land, belangrijk en heeft ook een sociaal-economisch programma dat doorspekt is met liberale en socialistische gedachten.

“We hebben daarin een zeer liberaal luik ter bemoediging van de kleine zelfstandigen want hun statuut wordt ondermijnd de laatste tijd. Anderzijds zijn we tegen de privatisering van de post en de NMBS.”

Of de Belgische alliantie de kiesdrempel haalt is nog maar de vraag. In elk geval pleit de partij voor de afschaffing ervan want die is volgens haar niet democratisch.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier